Museon verkkonäyttelyt ja -aineistot

 

Leppävirran kunnan koulurakennukset verkossa ja kunnantalolla

Leppävirran kunnantalon 2. kerroksen käytävällä on esillä valokuvakokoelma Leppävirran koulurakennuksista. Kouluihin voi tutustua myös verkossa:

Leppävirran koulurakennukset I Alapiha - Mustinsalo  
Leppävirran koulurakennukset 2 Niinimäki - Valkeamäki

 

Kunnianosoitus veteraanisukupolvelle, multimediaesitys

Leppävirran veteraaniperinnetyöryhmä on yhteistyössä SAKKY-oppilaitoksen kanssa valmistellut multimediaesityksen. Veteraanisukupolvi-esitys on kunnianosoitus Suomea turvanneelle ja rakentaneelle sukupolvelle. Esitys kertoo leppävirtalaisten työstä ja elämästä sotarintamalla ja sen takana sekä siirtokarjalaisten evakkotiestä uusille asuinsijoille. Esitykseen voi tutustua täällä >>
Esitys julkaistaan myös sivulla http://itsenaisyys100.fi/

 

Leppävirtalaiset vaikuttajat Suomen itsenäistymisen hetkellä

FT Jouko Kokkonen kertoi Leppävirta-päivien kotiseutujuhlaseminaarissa 11.6.2017 leppävirtalaisista vaikuttajista kansakunnan itsenäistymisen hetkillä. Luennon aineistoon voi tutustua täällä >>

 

Leppävirran kotiseutumuseon alkuvaiheet

Näyttely alkuperäisistä avajaisista ja museon ensimmäisten vuosien toiminnasta täällä >>

 

Leppävirran kirjaston kotiseutukokoelmassa museon aineistoa tutustuttavana

Leppävirran kotiseutumuseon esinekokoelman tiedot ovat pääosin paperimuodossa. Sen sijaan valokuvakokoelman kuvia on muutettu sähköiseen muotoon jo satoja. Näihin valokuviin voi jo nyt tutustua Leppävirran kirjaston kotiseutuarkistossa. Valtakunnallisesta museoiden, kirjastojen ja arkistojen Finna-palvelusta löytyy paljon leppävirtalaiseen historiaan liittyvää aineistoa muista museoista ja arkistoista:

Kirjaston kotiseutuarkisto
Finna

 

Elämän jälkiä paperilla - 1917 Leppävirran kunnanarkistossa

Osana Leppävirran kunnan Suomi 100-juhlavuoden tapahtumia teimme näkyväksi vuoden 1917 tapahtumia kunnan arkistoaineiston kautta Elämän jälkiä paperilla – 1917 Leppävirran kunnanarkistossa näyttelysarjalla.

Leppävirran kunnantalon keskusarkisto sisältää asiakirjoja 1870-luvulta alkaen. Kunnan arkistotoimen tehtävänä on tallentaa kunnan toimintaa ja välittää arkistoa kuntalaisten käyttöön.  Suomen juhlavuoden kunniaksi koottu vitriininäyttely koostuu sata vuotta sitten syntyneistä asiakirjoista. Runkona näyttelyssä toimivat kunnallislautakunnan ja valtuuston pöytäkirjat.

Vuonna 1917 kunnallislautakunta (= kunnanhallitus) kokoontui kuukausittain. Jäseniä oli seitsemäntoista. 42-jäseninen valtuusto kutsuttiin koolle seitsemän kertaa. Kokouksia pidettiin ainoastaan viisi, sillä syksyn kokouksia jouduttiin siirtämään vähäisen osallistujamäärän vuoksi. Muita kunnallisia toimielimiä olivat holhouslautakunta, vaivaishoitohallitus, kouluneuvosto, manttaalilautakunta, tutkijalautakunta, terveyshoitolautakunta, sairashuonejohtokunta, maanviljelysrahastojen toimikunta, tilattoman väestön lainakassan johtokunta, paloapuyhdistyksen johtokunta, metsälautakunta, kirjastojen ja koulujen johtokunnat. Näyttelyaineisto alla:
 

pdf tammi-maaliskuu_1917-pdf
pdf huhti-kesakuu_1917-pdf
pdf heina_syyskuu_1917-pdf
pdf loka-joulukuu_1917-pdf
 

Verkkonäyttely "Uutisia menneiltä vuosilta"

Kari Viinikaisen tekemä kuvakooste Uutisia menneiltä vuosilta on ollut katsottavissa museossa ja lainattavissa kirjastolta. Nyt sen voi katsoa myös verkosta täällä >>

 

Verkkonäyttely arkeologiasta

Museoapulainen Hanna Laitinen on valmistellut erityisesti koulujen käyttöön verkkonäyttelyn arkeologiasta ja sen tutkimusmenetelmistä. Näyttelyä täydentää myös sivullemme linkitetty valtakunnallinen karttapalvelu, josta Leppävirran löytöihin voi tutustua:

Paikkatietoikkuna  josta koottu listaus Leppävirran muinaismuistokohteista täällä >>
Verkkonäyttely arkeologiasta
Aineistoa on koottu myös maakunnalliseen Pulkka-sivustoon >>
 

MUUTA:

e-museo: tee opastus kulttuurikävelyyn tai verkkonäyttely

Museolla on käytössään Suomen Kotiseutuliiton e-museo verkkopalvelu, jolle voi tehdä esimerkiksi verkkonäyttelyitä tai vaikkapa kulttuurikävelyreittejä ja tallentaa näin historiatietoa. Jos sinulla on idea tai aineistoa autamme teknisessä toteutuksessa. Ota yhteyttä ann-mari.karvinen(a)leppavirta.fi / 044 797 56 76. Voit tutustua palveluun täällä >>   


Sivua muokattu viimeksi 4.1.2018 12:15:52