14.11.2017

Ilkka Pehkosen Ikkuna ja Puu Vuoden Yritys

Leppävirran Vuoden Yritykseksi 2017 on valittu
Ilkan Ikkuna & Puu Oy


Valinta kohdistui yritykseen ja sen omistaja-yrittäjään Ilkka Pehkoseen korkean ammattitaidon, asiakaspalvelun ja hyvien liikeperiaatteiden mukaisen yrittämisen ansiosta.

Ilkka Pehkonen on asenteeltaan esimerkillinen yrittäjä, joka yritystoiminnan lisäksi osallistuu aktiivisesti monen järjestön toimintaan ja luottamustehtäviin. 

Pehkosen yrityksen verkostoon perustava toimintamalli on edelleen yli kolmenkymmenen menestyksekkään toimintavuoden jälkeen toimiva ja ajankohtainen.

Ilkka Pehkosen yrittäjyyden siemen on kylvetty jo lapsuudessa. Isän perustaman yrityksen toiminta kehittyi sahauksesta puutavaran kauppaan, vientiin ja agentuuritoimintaan – toiminta oli laajaa ja työllisti useita kymmeniä ihmisiä. Myös Ilkka Pehkonen aloitti uransa perheyrityksen palveluksessa, missä hän oppi tuntemaan puutavara-alaa ja alan teollisuutta. 

1970 ja 80-lukujen vaihteessa alalla tapahtui suuri murros, jolloin puutavarateollisuus laajensi tukkukauppaan. Moni yksityinen alan yritys meni konkurssiin. Myös Pehkosten perheyritys ajautui vaikeuksiin. Samaan aikaan ajoittui Ilkan isän, yrityksen perustajan ja pitkäaikaisen yrittäjän sairastuminen.  Ilkka joutui käytännössä hoitamaan yrityksen alasajon itse.  Alle kolmekymppisenä hän oli kokenut perheyrityksen konkurssin ja käteen jäi velkaa yli miljoona markkaa. Kovalla työllä ja myymällä omaisuuttaan hän sai kuitenkin velat maksettua muutamassa vuodessa.

Vuonna 1983 Ilkka muutti Varkaudesta Leppävirralle ja aloitti työt paikallisessa rautakaupassa.  Lasitusliikkeen töihin hän tutustui Leppälasin palveluksessa.  Vuonna 1986 Ilkka tapasi vaimonsa Eevan ja päätti jäädä paikkakunnalle pysyvästi. Samana vuonna 2.6.1986 hän perusti oman täyden palvelun lasitusliikkeen Leppävirralle.

Ilkka Pehkonen on ollut päätökseensä tyytyväinen ja kehuu Leppävirtaa vireäksi paikkakunnaksi, jossa teollisuusyritykset luovat pienemmillekin yrittäjille töitä. Leppävirran kunta on ollut myös hyvä yhteistyökumppani, joka on käyttänyt paikkakunnan palveluja. Suurin osa yrityksen liikevaihdosta muodostuu lähialueen yritysten ja yhteisöjen tilauksista.

Vaikka yrityksellä olisi ollut mahdollisuus kasvaa palkkaamalla henkilökuntaa, Ilkka päätti sen sijaan luoda yrittäjien verkoston, jolta pystyi hankkimaan tarvittavaa osaamista ja työpanosta. Parhaimpina vuosina Ilkan Ikkunan & Puun kautta saattoi olla 20 eri ammattilaista samalla projektilla töissä. Verkostomainen työskentelytapa on osoittautunut toimivaksi ja hyväksi ja toiminnan laajuutta on ollut helppo säädellä kysynnän ja suhdanteiden mukaan.

Yrityksen tärkeimmiksi arvoiksi Ilkka Pehkonen nostaa rehellisyyden ja luottamuksen itseä ja muita kohtaan. Asiakkaan luottamus on ansaittava työn laadulla ja aikataulujen pitävyydellä.

Perheen ja puolison tuesta ja osallisuudesta Ilkka Pehkonen on erityisen kiitollinen. Perheen lisäksi tärkeä voimavara yrittäjyydessä on ollut muutama yrittäjäystävä, jonka kanssa on voinut jakaa yrittäjyyden iloja ja haasteita. Ilkka tunnetaan Leppävirralla monen järjestön kautta. Yrittäjyydessä on auttanut jaksamaan hyvä terveys, valoisa mieli, liikunnalliset ja luontoon liittyvät harrastukset.

Ilkka Pehkosella on ihailtava asenne elämää ja yrittäjyyttä kohtaan. Jopa perheyrityksen konkurssin hän pystyy näkemään henkistä pääomaa lisäävänä kokemuksena. Hän kokee, että on pystynyt ehkä oman kokemuksensa kautta auttamaan muita vastaavassa tilanteessa olleita.

Kun häneltä kysyy yrittäjyyden huippuhetkiä hän tiivistää: ” Jokainen päivä on huippuhetki, saan kohdata asiakkaita, nähdä heidän tarpeitaan ja palvella heitä. Ja se että minut on otettu tänne Leppävirralle hyvin vastaan, olen siitä hyvin otettu. On syytä olla kiitollinen.”

Tunnustus on jaettu Leppävirralla jo vuodesta 1979. Leppävirran kunta onnitteli vuoden yrittäjää 13.11.2017 kunnanvaltuuston kokouksen yhteydessä.
 


Sivua muokattu viimeksi