7.12.2017

Leppävirran kulttuuripalkinto 2017

Leppävirran kunnan kulttuuripalkinto on jaettu vuosittain ansioituneelle leppävirtalaiselle kulttuurin tekijälle. Ensimmäistä kertaa palkinto jaettiin 1981. Lisätietoja aiemmin palkituista osoitteessa  http://www.leppavirta.fi/palvelut/sivistystoimen-hallinto/kulttuuripalkinto

23.11.2017 kokouksessaan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi myöntää kaksi kulttuuripalkintoa:

- Markku ja Helena Kuosmanen
- Leppävirta vanhoissa postikorteissa -teoksen toimituskunta; Markus Harald, Raimo Auvinen, Teppo Ritari. Leppävirran Rotaryklubi ry.

Palkinnon saajat julkistettiin 6.12. itsenäisyyspäivän juhlassa. Palkinnon jakoivat kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Tiina Nousiainen ja varapuheenjohtaja Markku Vuori.

Kulttuuripalkinto: Markku ja Helena Kuosmanen

Moninmäen kylällä vuodesta 1991 saakka toimineet Markku ja Helena Kuosmanen ovat tehneet pitkäjänteistä ja tavoitteellista teatterityötä. Erityisesti Ilta Kannaksella – näytelmä (Eikka Happosen käsikirjoitus) oli projekti, joka vei mukanaan. Esiintymässä käytiin kolme vuotta eri puolilla Suomea. Varsinaisten teatteriesitysten lisäksi pari on esiintynyt eri tilaisuuksissa hirvipeijaisista joulujuhliin. Kesäteatteri on herännyt henkiin heidän työllään ja mukaan on innostettu aktiivinen ryhmä ihmisiä tekemään teatteria sekä näyttämöllä että sen takana. Näyttelijäntyön lisäksi mm. puvustus, lavastus ja esitystekniikka ovat saaneet kiitosta. Salit ovat olleet täynnä ilta illan jälkeen mm. viimeisimmän Tankki täyteen – maallamuuttajat esityksen kestäessä. Yhteistyö vierailevien teatterin ammattilaisten, ohjaajien ja kyläläisten kanssa on mahdollistanut mittavatkin produktiot.
 
Kulttuuripalkinto: Leppävirta vanhoissa postikorteissa –teoksen toimituskunta

Leppävirran Rotaryklubi sai käyttöönsä kaksi mittavaa postikorttikokoelmaa. Toisen omistaa Leppävirralta lähtöisin oleva Pekka Pitkänen ja toisen Piia ja Petri Saastamoinen Sorsakoskelta.
Leppävirta vanhoissa postikorteissa –teokseen on otettu kuvia korteista, jotka ovat vähintään 50 vuotta vanhoja. Vanhimmat kortit on postitettu vuonna 1902, joten on mahdollista, että niihin kuvat on otettu jo 1800-luvun puolella.

Kirjan toimituskuntaan kuuluvat Raimo Auvinen, Markus Harald ja Teppo Ritari ovat koonneet kuvat aihepiireittäin. Tavoitteena on ollut koota niin alueellisesti kuin ajallisestikin Leppävirtaa laajasti esittelevä teos. Kirkot, virta ja Kalmalahti, kartanot, laivaliikenne ja Sorsakoski ovat keskeisesti esillä. Maaseutualueita koskevia kuvakortteja ei kokoelmissa juurikaan ole ollut. Leppävirta vanhoissa postikorteissa –teosta on saatavana mm. kunnantalolta, Soisalon Seudun toimituksessa, K-kaupasta sekä Kukka- ja hautauspalvelu Sirpa Kinnuselta. Kirjan tuotto käytetään pääasiassa Rotaryklubin nuorisotyön hyväksi. Teos palkittiin myös Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liiton kunniamaininnalla:

Kunniamaininnalla palkittiin kotiseutukirjoista Leppävirta
vanhoissa postikorteissa -kuvateos, jonka on
koonnut paikkakunnan rotareiden nimeämä toimikunta
Raimo Auvinen, Markus Harald ja Teppo Ritari.
Yksinkertaisen tyylikkäästi toteutettu kuvateos kertoo
postikorttien ja niihin liittyvien tiiviitten kuvatekstien
avulla siitä muutoksesta, jonka Leppävirran emäpitäjän
rakennuskanta, elinkeinoelämä ja luonto ovat läpikäyneet
1800-luvun lopulta 1900-luvun puoliväliin.
Kotipihlaja 1/2017 https://kotipihlaja.fi/?file=bi8mdzjq

Lisätietoja Leppävirta vanhoissa postikorteissa -hankkeesta: https://www.facebook.com/leppavirtavanhoissapostikorteissa/


Sivua muokattu viimeksi