Aaton aikaan

 

Rohkea avaruusseikkailija kiihdyttää aluksensa täyteen vauhtiin. Hyperavaruudessa on asteroidimyrsky ja suuret taivaankappaleet syöksyvät kohti. Seikkailija ohjaa avaruusaluksensa pieneen asteroidien muodostamaan kraatterisolaan ja… KRÄTS!

Hän säikähtää ääntä, joka syntyi suuren laatikon pudotessa lattialle. Hyperavaruus onkin jälleen äidin ja isän vaatehuone ja rohkea avaruusseikkailija muuttuu hetkessä takaisin pikku Tommiksi, joka nyt ymmärtää tehneensä jotakin erittäin typerää.

Tommi tarkastelee laatikkoa tarkemmin. Sehän onkin kauniilla, värikkäällä paperilla päällystetty lahjapaketti! Koska vahinko on jo sattunut, poika irrottaa kiiltävän päällyspaperin ja avaa pahvilaatikon. Voi juku! Lahjapapereiden välistä pilkottaa upouusi Mikko-maastoauto, jollaista Tommi on toivonut joululahjaksi. Auto on selvästi aivan tuusannuuskana: kaksi irtonaista rengasta lojuvat orpoina epämääräisten muovinpalasten ympäröimänä.

Yhtäkkiä eteisen ovi kolahtaa. Tommi laittaa nopeasti laatikon takaisin hyllylle muovipussiin ja juoksee avaruuskypärä päässään huoneeseensa. Äiti tulee kotiin Turre mukanaan. Äiti on selvästi hyvällä tuulella, sillä hän halaa iloisena Tommia kertoen, että isäkin on tulossa kotiin jo kuudelta jouluaaton kunniaksi.

Vihdoin kello on kahdeksan! Tommi istuu olohuoneen lattialla edessään valtava määrä paketteja ja pussukoita. Uusi jalkapallo! Mummi on lähettänyt villasukat. Äkkiä poika huomaa ikävästi tutunnäköisen muovipussin: aivan oikein, sen sisältä löytyy auki revitty, risainen lahjapaketti. Isäkin huomaa lahjan kunnon:

- Mitä ihmettä?

- Minä kyllä paketoin sen oikein hyvin, äiti puolustelee.

- Turre perhana! Isä on selvästi hyvin vihainen.

- Tämä oli koiran viimeinen temppu, käydä särkemässä kallis lahja.

Tämä on jo liian pelottavaa pienen pojan korville. Itku tulee väkisin, eikä isän äkäinen huuto lopu, päinvastoin. Isä huutaa naama punaisena koiralle, ja Tommi koettaa turhaan puolustella sitä itkuisella äänellä. Samassa isä onkin jo eteisessä ja poika juoksee liian myöhään perään. Hän yrittää napata kiinni Turren kaulapannasta, mutta käsi jää hapuilemaan ulko-ovesta puhaltavaa kylmää ilmaa, sillä isä ehtii ajaa koiran pakkaseen. Ovi kolahtaa kiinni. Isän valitus on muuttunut vihaiseksi mutinaksi, joten Tommi saa vihdoin puheenvuoron. Kymmenen minuuttia myöhemmin isä kolauttaa jälleen ulko-oven, mennen tällä kertaa itsekin ulos, ja Tommi jää sisälle parkumaan. Takapuoleen sattuu selkäsaunan jälkeen, mutta enemmän koskee sisälle, sillä isän vihaiset sanat kirvelevät pahasti. Onneksi äiti tulee viereen ja ottaa pojan syliinsä, eikä isäkään viivy kuin hetken hakiessaan Turren takapihalta, jonne Tommi näki sen karkaavan hetki sitten. Uunista tuleva piparintuoksu tuntuu ihan oikeasti lämmittävän myös vanhempien mieltä, sillä isäkin kietoo kylmät kätensä Tommin ja äidin ympärille anteeksi pyytäen. Auki oleva ulko-ovi päästää sisälle viileää jouluaaton ilmaa, mutta Tommi ei edes huomaa asiaa isän ja äidin halauksessa.